Цените на какаото паѓаат – прв знак на стабилизација по рекордните поскапувања
Цените на терминските договори за какао во Њујорк и Лондон бележат пад веќе неколку месеци, достигнувајќи го најниското ниво во речиси една година. Во Њујорк, најактивниот договор се намали за 4,5% — на 6.682 долари за тон, додека во Лондон падот изнесува 4,1%.
Овој тренд следи по почетокот на главната берба во Обалата на Слоновата Коска, најголемиот светски производител на какао, на 1 октомври, како и по зголемувањето на испораките од Гана, вториот најголем производител на континентот.
Според аналитичарите, зголемената понуда не произлегува од раст на побарувачката, туку од порано започната сезона, повисоки откупни цени и намален нелегален извоз. Истовремено, глобалната побарувачка останува слаба поради намалена потрошувачка на чоколада, особено во Европа и Северна Америка. Преработката на какао во Малезија, на пример, паднала за 35% во третиот квартал годинава во однос на истиот период лани.
Се намалува глобалниот дефицит
По неколку години нестабилност и рекордни цени, пазарот на какао покажува први знаци на опоравување. Обалата на Слоновата Коска очекува берба од околу 1,35 милиони тони — речиси идентична со минатогодишната, додека Гана годинава започна со бербата два месеци порано.
Испораките од Гана во август биле четири пати поголеми од лани, а државата ја зголеми „farmgate“ цената (цената што ја добиваат фармерите) за 4,2%, на 50,45 гански цеди (4,07 долари) по килограм.
Високите откупни цени ги мотивираат производителите да ја зголемат легалната продажба и го намалуваат шверцот во соседните земји, што дополнително ја стабилизира понудата. Сепак, цените и натаму се над историскиот просек, што покажува дека пазарот сè уште е чувствителен на промените во производството.
Високите трошоци сè уште ги притискаат производителите на чоколада
Производителите на чоколада сè уште работат со залихи купени по рекордно високи цени од претходната сезона, што значи дека падот на терминските цени не се одразува веднаш на малопродажните цени.
Дури и со очекуван мал вишок на какао во тековната сезона, цените на пазарот остануваат високи бидејќи компаниите мора да ги амортизираат претходните трошоци за суровини. Дополнително, производителите внимателно го темпираат купувањето на новите количини, бидејќи пазарот и натаму е подложен на влијанија од временските услови и државните политики за откуп.
Како резултат, потрошувачите во блиска иднина можат да очекуваат стабилни или само благо намалени цени на чоколадата, додека пазарот постепено се прилагодува на новите услови.
Паралелен тренд и на пазарот на шеќер
Пазарот на бел шеќер бележи сличен тренд, при што разликата меѓу белиот и суровиот шеќер падна на најниско ниво од февруари 2025 година. Причината е намалениот увоз од Пакистан и слаба глобална побарувачка.
Иако пониските цени на шеќерот можат да ги намалат производните трошоци, високите цени на какаото и натаму го ограничуваат потенцијалот за значително поевтинување на чоколадата. Сепак, со стабилизирањето на глобалната понуда, се очекува постепено намалување на трошоците за суровини и пренос на тој ефект на малопродажниот пазар во наредните месеци.
 
			